Kovács Nimród hitvallása a borról

Az élet nagyon kegyes volt hozzám, mivel  éveken keresztül utazhattam a világban és láthattam milyen csodákat rejteget.  Arra is volt lehetőségem, hogy színvonalas éttermek finomságait és nagyszerű  borait ismerhessem meg világszerte.

Lenyűgöző volt látni, ahogy a minőségi és  stílusos borok francia hegemóniáját megtörték az egymás után felemelkedő  országok és borvidékek, mint Olaszország, Spanyolország, Kalifornia, Oregon, Ausztrália vagy  Új-Zéland.

Itthon, Magyarországon is hasonló  tendenciák tanúja voltam. Megjelentek a páratlan terroir-okat és helyi fajtákat  kihasználó minőség-tudatos borászatok, és ezzel párhuzamosan a borkedvelő  közönség is fogékonnyá vált a borok addig ismeretlen széles választékára. Régóta  tény, hogy a legtöbb országban a helyi borok előnyt élveznek, de a nemzetközi  választék népszerűsége megbízhatóan növekszik. 

 

 Egyre több időt töltve Magyarországon az  egri borvidék hűvös klímája és az a sokféleség, ahogyan a nemzetközi fajták  egy-egy régió mikroklímáját és terroir-ját tükrözik, felkeltette az  érdeklődésemet. A nemzetközi fajták mellett a helyi fajtákat és a bennük rejlő  hatalmas lehetőségeket is felfedeztem, mint például a Furmint és a Kékfrankos,  melyekből világszínvonalú borok termelhetők. Mivel Eger a Bikavérek és a  Cuvee-k hazája, a nemzetközi és helyi fajták házasításával különleges borok  készíthetők. Mindezek tükrében mi, a Kovács Nimród Winery-ben egyaránt  készítjük az egyedi szőlőfajták borait, mint a Battonage Chardonnay, Pinot  Noir, Syrah, Pinot Gris, Furmint és Kékfrankos; valamint a különböző  fajták házasításait, mint az Egri Csillag, Rhapsody, Superior  Bikavér és NJK.

Rendkívül  nagy örömömre szolgál, hogy boraink nemcsak a magyar piacon  sikeresek, hanem az Egyesült Államokban, Németországban, az Egyesült  Királyságban, Lengyelországban, Skandináviában és Hong Kongban, Kínában  is. A korábbi munkaadóm, a DDB Avisnak készített kampányából ihletet merítve  keményen dolgozunk, hogy megmutassuk, amit Eger és Magyarország  elérhet a borok világában.

További információ Kovács Nimródról

 

Széchenyi 2020