Balla Géza KOLNA Kadarka 2020

Balla Géza KOLNA Kadarka
2020


bor típus: Vörös
szőlőfajta: Kadarka
jelleg: Száraz
kiszerelés: 0,75l

Régóta termesztik a borvidékünkön, ez a szőlőfajta tette híressé Ménest. Színe az átlagos kadarkáknál mélyebb tónusú, rubinvörös. Illatában- és ízében is gazdag fűszeres, vadvirágos és gyümölcsös aromák keverednek. Koncentrált cink tartalma növeli a férfierőt. Talán ez a tulajdonsága tette oly híressé Bécsben a XVIII.- XIX. században. A Kadarka bőven termő fajta, azonban jelentős hozamkorlátozás mellett (kb. 5 tonnát szüretelünk hektáronként) igen magas minőséget ad. Spontán erjesztéssel, ászokhordós érleléssel készült vörösbor.

A Válogatás/Selection borcsaládunk ettől az évjárattól a KOLNA nevet viseli. A kolnák Ménes egyedi építményei voltak. Ezek a kisebb-nagyobb épületek, melyek a présházaktól a fényűző villákig változó méretekben utcasorokba rendeződve lepték el a dűlőket a 19. századig, Ménes, Arad-hegyalja örökségének részét képezik mai napig. A közel kétezer kolna úgy tartozott Méneshez, mint a kadarka, az aszú, a sötét bíborszínű vörösek, a sziklás dombok, a vulkanikus altalaj, a mikroklíma. A terroir emberi oldalát jelképezik.

A kolna szerb eredetű szó, és bár a nevet viselő építmények néhány kivétellel eltűntek az idők folyamán, a kifejezés mai napig él a helyiek nyelvhasználatában, és csakis a régióban használatos. Hasonlóan egyedi ez a kifejezés, amilyen egyediek az itt születő borok

palack: 4.890 Ft   4.290 Ft -1+
  kosárba
Széchenyi 2020