Pécs

Pécs

A Pannon Borrégió legkisebb borvidéke évezredes hagyományokat követve lépett a megújulás útjára. Ma már kevesebb, mint ezer hektáron termelnek szőlőt ezen a borvidéken, kevesen is ismerik a két sokkal ismertebb borvidék, Villány és Szekszárd árnyékában a saját útját kereső térséget, de ezen a vidéken kevesebb erre alkalmas területet találunk. A szőlőtermesztés és borkészítés hagyománya itt generációkon át öröklődött, ma is rengeteg kistermelő készít bort, ennek tudható be a borvidék elaprózottsága.

Ám egyre többen, egyre nagyobb területen és egyre jobb minőségben készítenek és palackoznak bort, a forgalomba kerülő borok nem csupán a saját régiónkban, de országosan is figyelmet keltenek. mert érdemes idefigyelni, ahol egyaránt készülnek kiváló fehér- és vörösborok.

Ha Pécs és borvidéke, akkor elsősorban talán a cirfandli jut az Olvasó eszébe, ez a különleges fajta, amely sehol másutt nincs hazánkban, s a világon is még csak egy helyen, Ausztriában foglalkoznak vele. Kései szüretben kiváló cukorfokkal remek édes borok készülhetnek belőle, de az utóbbi évek kísérletei bebizonyították, hogy száraz borként is megállja a helyét. De a fehérborok között olaszrizling, rajnai rizling, chardonnay is akad szép minőségben s nem feledhetjük Versend juhfarkját, csomorikáját, amelynek ma már saját fesztivál viszi hírét.

Vörösökben nagy a tradíció, hiszen itt is sok volt a kadarka – ma már csak kevesen foglalkoznak vele, de egyre nagyobb sikerrel, elsősorban Mohács környékén. A szigetvári körzetben megint a világfajták sikeresek, remek cabernet-k vagy pinot noirok készülnek az ottani pincékben. S itt készül egy különlegesség is, a Borzongás nevű habzóbor, amely féltucatnyi gazda összefogásával kerül a polcokra.

És sorolhatnánk, miben vagyunk egyediek, miért érdemes ránk figyelni, miért érdemes pécsi (azaz szajki, mohácsi, mecseknádasdi, hosszúhetényi, mozsgói, szigetvári…) borokat kóstolni. De nem tesszük. Inkább arra biztítjuk Önt, olvassa el oldalainkat, találjon a maga számára hasznos és érdekes információkat és jöjjön el hozzánk. A legkisebb borvidéken két borút is várja Önöket, akár a pécs-mecseki, akár a mohács-bólyin választanak pincelátogatást, bizonyosan nem bánják meg!

Széchenyi 2020