Mátra

Mátra

A Mátrai borvidék története a honfoglalás előtti időkre nyúlik vissza. Az ezen a vidéken élõ népek (trákok, kelták, roxolánok, szkíták, jazigok) többek között szőlőműveléssel is foglalkoztak.  Jelenleg hazánk legnagyobb kiterjedésű kötött talajú borvidéke. Éghajlata a többi észak-magyarországi borvidékénél kissé melegebb, viszont hasonlóan száraz jellegű. A talaj, a klíma, a Mátra közelségének jótékony hatása mind közrejátszik abban, hogy az illatos, szép savú fehérborok kedvelői igazi paradicsomra lelhetnek Gyöngyös, Nagyréde, Gyöngyöstarján, Gyöngyöspata, Abasár-Pálosvörösmart, Domoszló és Kisnána térségében. A Rizlingszilváni, az Olaszrizling, az Irsai Olivér, a Hárslevelű, az Ottonel muskotály, a Tramini, a Leányka, a Chardonnay és a Sauvignon blanc szőlők borait az ország legjobbjai között tartják számon.

Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

A Mátrai Borvidék területét tekintve Magyarország második legnagyobb bortermelő vidéke. A szőlőtermesztésnek és a borászatnak több mint 900 éves hagyománya van ezen a vidéken. A Mátra déli lejtőin már a középkorban is jelentős bortermelés folyt. A táj éghajlata és változatos vulkanikus talaja számos kiváló minőségű szőlő termesztésének kedvez. A hegyvidék védett napsütötte lejtőin termő szőlőkből készült fehér borok friss, virágos és gyümölcsös illatukról híresek. A terület legfontosabb szőlőfajtái többek között az irsai olivér, olaszrizling, leányka, muscat ottonel, szürkebarát, sauvignon blanc és chardonnay. A Mátrai Borvidék adja jelenleg az ország szőlő-bor exportjának a 40%-át.

Mátrai borvidék

A szélsőséges, zord időjárástól a Kárpátok által óvott borvidék központja Gyöngyös, ahol a mi borászatunk is működik. A Mátrát borvidékkén a borkedvelő közönség sajnos kevésbé ismerti. 50 év szocialista gazdaság lerombolta az 1000 éves borkészítési hagyományokkal rendelkező vidék jóhírét, de borkészítési kedvét nem és ma újra magas minőségű, kiváló borok készülnek a borvidéken. A Mátra ma is népszerű a túrázók, pihenni vágyók körében, ezért ez inspirálta arculatunkat és a címkéket is.

Jelenleg 123 hektár szőlőültetvényen dolgozunk, melynek túlnyomó része a saját szőlőnk. A folyamatos, új telepítéseinknek köszönhetően egyre jobb minőségű, és a változó piaci igényeknek megfelelő szőlőfajtákat termesztünk és szüretelünk. Birtokunkon elsősorban a hagyományos mátrai fajtákkal dolgozunk.

Szőlőbirtokunkon, a hagyományokon nyugvó borászati technológiákat ötvözzük a modern megoldásokkal. A birtok termése jelenleg éves szinten közel 3000 hektoliter bor előállítását teszi lehetővé, terveink szerint néhány éven belül a kapacitása elérheti az 5600 hektolitert.

Dunai Bernadett

 

Kiss Attila Borászat

Kiss Attila Borászat

A legjobb úton jársz, hogy megismerj egy olyan új borélményt, amelyben a Mátrai borvidékvidék sajátos ízei, minőségi zamatai tükröződnek. A kínálatban a könnyedebb nedűkkel és a markánsabb fajtákkal egyaránt szeretnék örömöt nyújtani, hogy a borkedvelőkön, felfedezőkön és gourmandokon túl mindenki megtalálhassa kedvencét.

Ezennel invitállak borvilágom megismerésére!

Kerekes Szőlőbirtok és Pince

Kerekes Szőlőbirtok és Pince

Családunk generációk óta foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel, melyek lépései apáról fiúra szállnak. Boraink egy, az 1770-es évek végén épült homokkő pincében készülnek és érlelődnek, mely egész évben állandó 10-12 C fok hőmérsékletet biztosít. A borok erjesztése és érlelése rozsdamentes acéltartályokban és fahordókban történik, a fermentáció minden esetben spontán, vadélesztők által megy végbe. A szőlőterületeink és a pince Gyöngyöstarjánban találhatók. A Mátra lábánál fekvő falut körülölelő szőlőültetvények közül jelenleg négy dűlőben gazdálkodunk. Birtok méretünk 2,8 ha, melynek majdnem a fele 2012-ben telepített új ültetés.

 

Kovács és Lánya - Sol Montis Borászat

Kovács és Lánya - Sol Montis Borászat

Történetünk

A Kovács családban apáról lányára száll a borászmesterség. Kovács László 1999-ben alapította a jelenlegi Kovács Borászatot, és gazdagította saját dűlőkkel a nagyszülőktől örökölt szőlőbirtokot. Azóta folyamatos az újabb, egyre minőségibb terméssel büszkélkedő ültetvények vásárlása, telepítése és a szőlészet-borászat fejlesztése. Hiszen sosem tévesztjük szem elől a célt, amely már az őseinket is lelkesítette: küldetésük továbbra is az, hogy a Mátra varázslatos sokszínűségét legjobban kifejező borok szülessenek. 2011-ben a borász lánya, Kovács Zita szintén visszatért az elődök hagyományához, így ma már ő is a családi vállalkozás oszlopos és lelkes tagja édesapja mellett. 2020-ra eljutottunk oda, hogy borászatunk, amely eddig is több európai országba szállította legjobb borait, folytatja a terjeszkedést: terveink szerint egész Európában kaphatóak lesznek a mátrai borok.

Birtok

A családi örökség mellett 2011-ben közel 70 hektárt vontunk művelés alá és telepítettünk újra, így elértük a nagyjából 110 hektáros területet. 2015 nyarától folyamatosan fordulnak termőre új ültetvényeink, így évről évre gazdagabb fajtaválasztékot és egyre minőségibb nedűket kínálunk a hozzánk látogató borbarátoknak. 2020-ban befejeztük üzemünk bővítését, amelynek immár 5000 hektoliter a befogadóképessége. Így a meglévő tudásunk és 110 hektáros birtokunk mellé a kapacitásunk is rendelkezésre áll, hogy nagy volumenben szolgáljuk ki a hazai és az európai fogyasztókat.
A birtok nagyszerű fekvésű dűlői mindenekelőtt az Irsai Olivér, az olaszrizling és a hárslevelű termesztésének kedveznek. De különös figyelmet fordítunk a vörös fajtákra is: sokszínű borpalettánkon megtalálható a kiváló minőségű syrah, cabernet franc és tempranillo is.

 

Kővágó Pince

Kővágó Pince

Családi pincészetünk a Mátrai Borvidékhez tartozó Abasáron, a kővágói pincesoron található, mely 2013-ban családi örökségből került felújításra, illetve megalapításra egy fiatal testvérpár által.

Szőlőbirtokaink a Mátra-hegységtől délre elszakadó, vulkanikus kőzetű, a hegyek és az alföld találkozásánál lévő Sár-hegy déli lejtőin helyezkednek el. Az elmúlt 20 évben a szőlőterületek nagyságát jelentősen növeltük, ma már 30 hektáron gazdálkodunk.

A különleges mikroklímának és az ásványi anyagokban gazdag tufás kőzetnek köszönhetően – még kedvezőtlen időjárás esetén is –, kiváló minőségű szőlő terem ezen a hegyvidéken.

Ákos Pince

Ákos Pince

A Mátrai Borvidéken található 11 hektáros családi gazdaságunk. A termés egy részéből készítünk palackos borokat, alacsony tőketerheléssel, kíméletes feldolgozással, a lehető legkevesebb beavatkozással. Nagyobb részt tartályban, kisebb részt fahordóban érleljük borainkat. A borvidékünk adottságait figyelembevéve leginkább fehér, sok illatos fajtával, kevesebb vörös fajtával dolgozunk.


                                        

Kékhegy Pince

Kékhegy Pince

Kis családi borászat vagyunk Gyöngyöspatán, 2009 óta foglalkozunk borkészítéssel, jelenleg 3 hektáron. Szőlőinket 2016 óta a Hungária Öko Garancia által ellenőrzött ökológiai gazdálkodás keretében műveljük, saját kezűleg. Tagjai vagyunk a Terra Hungarica közösségnek és alapító tagjai a Magna Mátra egyesületnek, mivel elköteleztük magunkat az ökológiai szőlőtermesztés és a természetes borkészítés mellett.

Célunk minél kevesebb beavatkozással, minél természetesebb módon elősegíteni egy olyan bor megszületését, amely magán hordozza a termőhely értékeit és a fajta legelőnyösebb tulajdonságait. Nem elegendő ugyanis egy jó terroir bort vagy egy jó fajtabort elkészíteni. Meggyőződésünk, hogy mint egy szép borban, ebben is meg kell találni az összhangot. Gyöngyöspatán illetve a Mátrai borvidéken ez komoly feladatot és kihívást jelent az új utat kereső borász számára. Úgy gondoljuk, hogy az üde, friss fehérborok hazájának titulált Mátrai borvidék még nem találta meg igazi arculatát, nem alakult ki egy a borvidékre jellemző és a borvidék tulajdonságaihoz jól igazodó fajtaszerkezet.

Feladatunknak tartjuk segíteni ezt a vidéket az útkeresésben, hogy felzárkózhasson megérdemelt helyére a magyar borvidékek között. Szeretnénk jó adottságú dűlőkben további saját területekre szert tenni és kísérletezni a különböző szőlőfajtákkal, hogy megtaláljuk az adott területre legjobban illőt. Célunk ugyanis olyan szép, kézműves borok elkészítése, melyek visszatükrözik a fajta és a termőterület harmóniáját.

GoBri

GoBri

Ludányi Gábor a GOBRI pince borásza, tulajdonosa. 2008-tól „készítek” bort.Azért tettem idézőjelbe, hogy készítem, mert inkább a bor maga készül-alakul ki, én csak felügyelem és próbálom jó irányba terelgetni. Minden bor külön személyiség külön lény. Mikor lemegyek a pincébe akkor tiszta gondolat és tiszta lélek szükséges, mert megérzi a bor, ha nem olyan ember van ott vele. A borász és a bor között fontos a harmónia. Borászkodásom során kézművességet ötvözöm a reduktív technológiával.

Szőlőültetvények,amelyen gazdálkodom a családommal Gyöngyöstarján külterületén lévő területeken (Paskom-dűlő, Borhy-dűlő, Királyberki-dűlő) teremnek. 4.7 ha termő és 2 ha ültetés. 4,7 ha-on zöldveltelini, szürkebarát, muscat ottonel, kékfrankos illetve chardonnay fajták vannak. A fiatal ültetvény 2013 tavaszi telepítésű 1 ha sárgamuskotály, 0,5 ha olaszrizling, 0,5 ha kékfrankos.


 

Molnár és Fiai Pincészet

Molnár és Fiai Pincészet

A Molnár és Fiai Pincészet egy családi vállalkozás, amely generációk óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel. Jelenleg 30 hektáron többnyire fehér szőlő fajtákat termelünk: olaszrizling, muscat ottonel, Irsai Olivér, leányka, zöld veltelini, rizlingszilváni, szürkebarát, sauvignon blanc és cabernet franc. Vállalkozásunk jelentős integrátori szerepet tölt be, hiszen évi 2000-2500 tonna szőlőt vásárol, melyet szőlőként, mustként, és borként értékesít. A Mátrai borrégió meghatározó cégévé váltunk, akihez még a konkurens cégek is gyakran fordulnak szakmai tanácsért. Boraink hazai, és nemzetközi borversenyeken is szép eredményeket érnek el, büszkeségünk az Abasári Olaszrizling, és a Rizlingszilváni.

Kovács Pince Markaz

Kovács Pince Markaz

A bor készítés művészete    
Dédapától az inspiráló borokig.

A Kovács Pincében 1993-ban töltötték le az első palack saját bort.

Markaz, a Mátra egyik gyöngyszeme
A legnagyobb hegyvidéki szőlőterülettel büszkélkedő Mátrai Borvidék említésre méltó települése Markaz.
A vidéket körül ölelő Mátra és a Markazi-tó közelsége optimális mikroklímát teremtenek a szőlőtőkéknek, melyek így védve élvezhetik a napsugarak energiáját. A talajból a vulkanikus kőzetek adta tüzes jegyek életerővel töltik fel a fürtöket, így a Mátrai Borvidékre jellemző friss, illatos ugyanakkor tartalmas borokat kóstolhatunk


A Mátrai Történelmi Borvidék az ország 22 borvidéke közül területi nagysága alapján a második legnagyobb, a hegyvidékiek között pedig a legnagyobb a mintegy 7.815 hektárnyi nyilvántartott szőlő ültetvényével. A borvidék a Mátra hegység déli lejtőin, kelet-nyugat irányban a Tarna és a Zagyva folyók által határolt területen, mintegy 15−20 km széles sávban helyezkedik el. A területen ősi hagyományai vannak a szőlészeti-borászati tevékenységnek.

Markaz község a Mátra déli lejtőjén
A Kékes lábánál, festői környezetben terül el. Kedvező földrajzi adottságát az írásos dokumentumok szerint már az 1740-es években felismerték és kihasználták az itt élők. A szőlőtermesztés kultúrája erre az időre vezethető vissza.

SZŐLŐBIRTOK

Markaz község külterületén elhelyezkedő 21 hektár szőlőterület terméséből készítjük a borainkat. Széles szőlőfajta választék jellemzi a gazdaságunkat. A szőlőterületeink egy része az Öreghegyi dőlőben található, ami a környék egyik legszebb és legjobb fekvésű dűlője.

 

Maróti Pince

Maróti Pince

"Legfontosabb törekvésünk, hogy borainkkal megmutassuk a Sárhegy igazi arcát."
                                                                                                                    - Maróti Attila
Az életben mindenhez szükséges határozottság. Emellett a szakmai tudás, ötvözve a megszerzett tapasztalattal magában hordozza a siker ígéretét.
Agrármérnök-borász vagyok. A szőlő és bor a mindennapjaim...



A Birtok:
A Sárhegy dél-keleti lejtője.
50 terasz, 5 fajta: Szürkebarát, Hárslevelű, Kékfrankos, Olaszrizling, Sauvignon.

A nagyüzemi művelés kialakulásáig, évszázadokon keresztül termesztettek itt szőlőt, majd a nehéz megközelíthetőség, teraszos művelés, a nagy kézimunka igény az akkori elvárásokhoz képest gazdaságtalanná tette a termelést, így felhagytak vele.
Több évtized után 2003-ban, átgondolt tervezés után lett újratelepítve, elsődlegesen szem előtt tartva a már meglévő adottságokhoz való alkalmazkodást.


Szőke Mátyás & Zoltán

Szőke Mátyás & Zoltán


Borászat

Szőke Mátyás műszaki végzettségű, de a 70-es évek óta intenzíven foglalkozik bortermeléssel. A szüleitől tanulta meg a munkaszeretetet, amit folyamatosan hasznosított a szőlőben és a pincében is. A család generációkra visszamenően foglalkozott a szőlőtermesztéssel, de később a borkészítésről Szőke Mátyás vált országosan elismertté és a borvidék egyik legmeghatározóbb képviselőjévé. Ennek a háttérnek köszönhetően első önállóan készített bora jól vizsgázott. Eredményesen szerepelt a helyi és országos borversenyeken. Ez további erőt és lelkesedést adott számára a munkához. A növekvő terület és a sikerek hatására úgy döntött, hogy főállásban foglalkozik a szőlővel és a borral. 1987-ben kezdte palackozni borait.

Elsők között volt aki a borvidéken boraival a minőségi kategóriát hozta. Aki ismeri az tudja, hogy szívvel- lélekkel fáradhatatlanul a családi vállalkozás erősítésén dolgozik. A sikerek mögött egyértelműen egy megértő feleség és stabil család áll. Felesége a szőlőterületek gondos megmunkálását felügyeli, évtizedes tapasztalatokkal a háta mögött, a kiváló alapanyag érdekében. A pincei munkálatokban nagy segítség Zoltán fia, aki már Budafokon végzett és a pincészet borásza. De úgy tűnik, már a harmadik generációt is elkapta a gépszíj, ifjabb Szőke Mátyás, az unoka is csatlakozott a borászathoz. A cég fejlődik, kinőtte a lehetőségeit. A családi vállalkozás 2010-ben fogott az üzem bővítéséhez, ami két lépésben került kivitelezésre első ütemben az új palackozó épület és a palackos érlelő készült el. 2011-ben a Vinotéka épült meg.

     

"Imádom a szőlőt, a nyári időszakokban sokat vagyok kint a természetben és figyelemmel kísérem a szőlő növekedését, érését és nagyon szeretem a szüreti időszakot is. Hisszük, hogy mindaz a szorgalmas, szeretettel végzett munka, amellyel a szőlőt gondozzuk majd annak levét borrá nemesítjük, visszatükröződik boraink minőségében. A kiváló minőség érdekében sokat olvastam a szőlészettel és borászattal kapcsolatos szakkönyveket. Nyitottak vagyunk távoli országok borászati technológiájával kapcsolatban. Tapasztalatszerzés céljából többször jártam külföldön, igyekszem az ott hallottakat nálunk hasznosítani.

2009-ben jártam Új – Zéland-on, ahol a sauvignon blanc szőlőfeldolgozási módja fogott meg, olyannyira hogy azóta is azt az eljárást alkalmazzunk.
2010-ben voltam Dél – Afrikában, ahol közelről megismerkedtem az éjszakai szüret fogalmával. Az egy teljesen más világ…
2012-ben látogatást tettem Kaliforniába. Haraszty Ágoston szőlőbirtokán körbevezettek minket, csodálattal figyeltem az ott látottakat és az irányába vetett tiszteletadást. 1839-ben elhagyta el Magyarországot és lépett az ígéretek földjére… Haraszty Ágoston vitte ki az első szőlőtőkét a tengerentúlra… kultusza ma is él.
Nagyon szép emlékekkel tértem haza.

Úgy gondolom, a tájékozottság mindenképpen a hasznunkra válik."

id. Szőke Mátyás