Dél-Balaton

Dél-Balaton

A filoxéra vész után virágzó szőlő és borkultúra alakult ki a Balaton déli partvidékén, a tihanyi Bencés uradalmi és az egykori Festetics birtokon. Ez a paraszti termesztői hagyományoknak volt köszönhető. Bortermelők ezrei menekültek meg a koldusbotra jutástól az immunis pannonhomok talajoknak köszönhetően. A XX. század derekán végrehajtott szőlőtelepítés jelentette a borvidék igazi felvirágzását. A gazdagabb lösz- és középkötött vályogtalajokon bőven teremnek az új szőlőültetvények, és a céltudatosan megválasztott kedvező fajtaszerkezetnek köszönhetően kiváló borokat adnak. Területe: 2611 ha.

Várszegi Pincészet

Várszegi Pincészet

Családunk mindig is foglakozott bor készítéssel, de hivatásszerűen három éve kezdte meg munkáját a Várszegi Pincészet a balatonboglári borvidéken. Célunk, hogy népszerűsítsük a kisebb családi borászatokat. Kihívásokkal teli, nagy szorgalmat igénylő, a hagyományokat tisztelő, de egyszersmind újító, kísérletező szemlélettel alapítottuk  pincészetünket. Jelenleg birtokaink nagysága 7 hektárra tehető, ültetvényeink Balatonszemesen , Balatonlellén és Balatonbogláron találhatók. Borainkat fiatalos szemlélettel készítjük, a modern kornak megfelelő  technológiával. Pincészetünkben a három év alatt jelentős fejlesztéseket hajtottunk végre, ami lehetővé teszi a kiváló minőségű borok készítését. A szőlőt már az ültetvényen szelektáljuk, majd kis ládákba kézzel szüreteljük. Csak minőségi, kézzel válogatott szőlőalapanyagot használunk fel, csak a tökéletesen érett, egészséges szőlő kerül feldolgozásra. A bogyózást követően az előzetesen lehűtött cefre, temperálható acéltartályokba kerül, itt megy végbe az alkoholos erjedés szabályozott hőfokon, fajtáktól függően 1-3-hét alatt. Az erjesztést követően vörös fajtáknál kíméletes préselés következik, melyet pneumatikus rendszerű présekkel végzünk. Fehér fajtáknál és rosé borainknál erjesztés előtt igyekszünk a lehető leggyorsabb feldolgozásra. Fehérborainkat és rosé borainkat rozsdamentes acéltartályban, ellenőrzött körülmények között tároljuk a palackozásig. Vörösborainkat fahordós érlelés alá vetjük (6-14 hónapig) nagy ászok hordókban és kisebb, új tölgyfa hordókban érleljük palackozásig.
 


Várszegi Viktor

Ikon Borászat

Ikon Borászat

A Dél-Balaton kiváló fekvésű dombjai között, Balatonlelle határában meghúzódó Rádpuszta évszázadokon keresztül a Tihanyi Apátság nagy becsben tartott szőlőbirtoka volt. Itt épült fel néhány borszerető ember munkájának a gyümölcseként az Ikon Pincészet. Az Ikon borok stílusához a pincészet egyik megalkotója Konyári János, a balatonlellei borász szakértelme biztosít alapot. A borászat pillanatnyilag 39 hektáron, új telepítésű szőlőből gazdálkodik na következő fajtákból: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah, Pinot Noir. A fehér borokat a termelők együttműködésével készítjük.

Légli Ottó Szőlőbirtok és Borászat

Légli Ottó Szőlőbirtok és Borászat

A Légli Szőlőbirtokot 1989-ben Légli Ottó alapította 0,5 ha alapterületű szülői örökségre alapozva. A családi birtok mára már 33 ha szőlőültetvénnyel rendelkezik. A Légli dűlők jellemzően 160-250 méter tengerszint feletti magasságban Balatonboglár, Szőlősgyörök, Gyugy hegyközségekben találhatóak. A változatos felszínű, védett meleg domboldalakon, magas mész és agyagtartalmú lösztalajon, érett, zamatos, harmonikus borok teremnek.
Célunk, hogy boraink a természetes értékek, mint gyümölcszamatok, savak, üdeség és a tudatos, felelős emberi munka, mind teljesebb harmóniájának kifejezői legyenek.

Fő fajtáink: Olaszrizling, Rajnai Riesling, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Furmint

Öregbaglas Szőlőbirtok

Öregbaglas Szőlőbirtok


Történet

A hagyományokban gazdag régi pincészet, amit Hunyady gróf 1773-ban alapított, a Balatontól délre 10km-re fekszik, a Baglashegy napos lankáin, Kéthely felett. Itt, a mélyrétegű lösztalajon több generáció óta termesztenek egészen különleges minőségű szőlőfajtákat, már a rómaiak is felfedezték a terület egyedi adottságit, és bort készítettek itt.

Borkészités

Hagyományos boltíves pincénkben érnek vörösboraink, és testes fehérboraink, mint a Tramini, Olaszrizling vagy Chardonnay. A domboldalba vájt U alakú pince sötétje 67 db hordót rejt, melyek közül a legkisebb 10, a legnagyobb 90 hektóliter nagyságú. A reduktív érlelésű fehérboraink modern V4A krómtartályokban készülnek, ezek a tartályok a borok erjesztésére és érlelésére is szolgálnak. Barrique pincénkben erjednek borspecialitásaink, késői szüretelésű boraink (Spatlese, Trockenbeerenauslese).

Emberek

1993 óta a pincészet a svájci Burkhalter vincellércsalád tulajdonában van. Thomas Burkhalter diplomás agronómus egy személyben felelős az üzletvezetésért, a pince és szőlőmunkáért.

Minőség

A hagyományos pincészetet 1993 óta folyamatosan renováljuk és átépítjük. Szőlőfeldolgozó berendezéseink kiválasztásánál elsődleges szempont volt a minél kíméletesebb szőlő-, és bormegmunkálás. Nagy hagsúlyt fektetünk a tisztaságra és a higiéniára. Saját laborunkban folyamatosan végezzük boraink minőségellenőrzését a szürettől a palackozásig.

Konyári Pincészet

Konyári Pincészet

A Konyári Pincészet a Dél-Balaton talán legismertebb és legelismertebb borászata. Jelenleg 38 hektáros területen gazdálkodunk, és évente körülbelül 230 ezer palackot forgalmazunk. a Balatonlellétől délre található dombok (név szerint: Kishegy, Öreghegy- vagy Szárhegy, Bánomhegy, Jánoshegy, Sinai-hegy) láncolatának legszebb fekvésű dűlőit forgatjuk újra művelés alá. Ezek a területek mind kivételes adottságú termőhelyek, magas mésztartalmú, helyenként kővel és agyaggal kevert löszös talajú, napsütötte, meleg domboldalak 150-250m tengerszint feletti magasságon.
A fajtaösszetételben a kékszőlő dominál, ahol a hungarikumok és a világfajták mellett az elmúlt századok híres borait adó fajtaszelekcióit is szeretnénk létrehozni.

Hagyományos és világfajták egyaránt helyet kapnak a borkínálatunkban, a vörösök közül a cabernet sauvignon, a cabernet franc, a kékfrankos, a syrah, a malbec; a fehérek közül a sauvignon blanc, a chardonnay, az olaszrizling, a hárslevelű, a furmint, zenit, semillon és zöldveltelini. Sőt néhány régi, középkori magyar fajta kísérleti jelleggel: csomorika és gohér.
Az ültetvények a környék legjobb fekvéseiben találhatók.

Dűlőink: Kishegy, Öreg- vagy Szárhegy, Jánoshegy, Sínai hegy, Rádi hegy

A Konyári család nemcsak szereti, de tiszteli is a környezetet: nem használunk például légkondicionáló berendezést, a pince rásimul a domboldalra, és alá is beékelődik – így valósul meg a természetes légkondicionálás. A szőlőművelés tekintetében a lehető legkevesebb permetezést használjuk, és a birtok részt vesz a szigorú agrár- és környezetgazdálkodási programban. A felhasznált tölgyfahordók fejében 3 hektár tölgyfaerdőt telepítettünk, amely 27500 db tölgyfa csemete elültetését jelenti - ezzel is hozzá kívánunk járulni a fenntartható fejlődés eszméjéhez.
Emellett nagy örömünkre szolgál, hogy kezdeményezésünkre a Vendégház és a Pince körüli kb. 2 ha-os kert megkapta a Helyi Jelentőségű Természetvédelmi Terület besorolást.

Rubin Borászat

Rubin Borászat

A Rubin Borászat – Rubin-Agro Kft. 2013-ban indult hobbiból és a bor iránti szeretetből táplálkozva, mely oly módon fejlődött hogy napjainkban már kereskedelmi mennyiségű palackozás folyik pincészetünkben és csapatunk, területeink folyamatosan bővülnek és terjeszkedünk a környéken.

Balatonkeresztúron vagyunk megtalálhatóak, Balatonboglári Borvidék egyik gyöngyszemeként, mely Somogy megye borparadicsoma Dél-Balatonon. Borászatunk a kezdetektől az ökológiai szőlőtermesztés előírásai szerint, fenntartható módon termeli szőlőit. Úgy a borászat, mint a szőlészet bio tanúsítvánnyal rendelkezik.

Szőlőink közel 5 hektár területen helyezkednek el, melyek gondos odafigyeléséért Subosits Tamás bioborász felel és irányítja tulajdonos társaival a céget. A mögötte álló csapatunk folyamatosan bővül és roppant családias környezet alakult ki a fiatal pincészet mindennapjaiban. Telepített szőlőfajtáink: Olaszrizling, Chardonnay, Irsai Olivér, Zöld Veltelini, Feketelányka, Merlot, Cabernet Sauvignon, Kékfrankos.

Célunk, hogy minél több bor fogyasztóhoz eljuttassuk ezeket a helyi kincseket és bekerüljünk a köztudatba és minél több borimádó megismerje lelkes munkánk gyümölcseit. Már az első 2017-es kereskedelmi forgalomba hozott palackozásunk nagy sikereket ért el. Számos borversenyen indulójaként boraink arany és ezüst minősítésű kitüntetésben részesültek.
A Rubin pincészet bio borokat állít elő, aminek az átállási időszakát tölti több vásárolt területünk és maga a pincészet is. A teljes termelési és feldolgozási folyamataink, kezdve a szőlőtőkék művelésétől a szőlő feldolgozásán át a palackozásig már most megfelel a biogazdálkodás követelményeinek és a Biokontroll Hungária folyamatos ellenőrzés alatt tartja ezt. A bioborászat minősítés megszerzéséig azonban el kell telnie az előírt 3 évnek. Kitartásunknak és szorgalmunknak köszönhetően – szerintünk – ez már csak formaság.

Ez önmagában egy innovatív módszer, hiszen csak fedőszerekkel permetezünk, nincs felszívódó szer használat, így borainkban csak a szőlő zamata érezhető! 3 éven belül igyekszünk teljes mértékben a holdnaptár szerint gazdálkodni és átállni a biodinamikus borok előállítására. Ilyen pincészet nem sok van az országban, így termékeink igazi különlegességnek számítanak a piacon. 2019-es kínálatunkban narancsbor előállításán munkálkodik csapatunk, és egy Olaszrizlinggel is készülünk, amit Balaton Bornak szánunk. Illetve fontos tartjuk a magyar hagyományokat, ezért két kárpát-medencei fajtát: a fekete leánykát és a csókaszőlőt tervezzük felkarolni és telepíteni területeinkre a közeljövőben, ezzel is tovább bővítve borkínálatunkat.