Balatonfelvidék

Balatonfelvidék

Területe: 1497 ha

Klima

A borvidék minden fontosabb szőlőhegye erdők gyűrűjében fekszik, ami jellegzetes mikroklímát biztosít számára,  a nyári melegeket esténként hűvösebb erdei hangulat váltja fel, így a savak, gyümölcsös zamatok szépen megőrződnek a szőlőkben.

Talaj

A borvidék talaja hasonló a badacsonyiéhoz, bár annál sokkal változatosabb. Dolomit, pannonagyag, homokkő, mészkő, bazalttufa alapon barna erdőtalajok, csernozjom, köves kopárok ágyaznak meg a szőlőknek. A keleti rész inkább vulkanikus jellegű, a nyugati területekre pedig az erdőtalajok jellemzőbbek.

Termőhely

A borvidék három jól körülhatárolható körzetre tagolt:

1. Káli körzet, amely teljes területén vulkáni kõzet a fontos talajalakító elem: Monostorapáti, Hegyesd, Mindszentkálla, Szentbékkálla, Köveskál, Balatonhenye.
2. Balatonederics - Lesencei Körzet, amelyet a Keszthelyi hegység keleti felének dolomit alapú kõzetei jellemzik: Balatonederics, Lesenceistvánd, Lesencefalu, Lesencetomaj, Nemesvita. De Sáska és Zalahaláp már vulkáni.
3. Cserszeg - Rezi körzet, a Keszthelyi dolomit hegység déli és nyugati fele: Balatongyörök, Cserszegtomaj, Gyenesdiás, Hévíz - Egregy, Rezi, Várvölgy, Vonyarcvashegy, Sümeg, Csabrendek.
Szőlőfajták

Fehér borszőlő fajták közül az Olasz rizling, a Chardonnay, a Tramini, a Rizlingszilváni, a Szürkebarát, a Cserszegi fűszeres és az Ottonel muskotály, a vörös borszőlő fajták közül pedig a Zweigelt. Csak a Káli körzetben telepíthető a Furmint és a Sárga muskotály, a Balatonedericsi-Lesencei körzetben a Pinot blanc, a Cserszegi körzetben a Nektár.

Történelem

A balaton-környéki borok történelmének fontos szereplői a rómaiak és az Egyház. Nem ritkák ezért a Balatonfelvidéki borvidék területén sem a római kori villák maradványai. A középkorban aztán a veszprémi püspökség lesz az egyik fő birtokosa a szőlőültetvényeknek. Századokon át királyi birtokok és főúri szőlők, valamint kisnemesi szőlőbirtokok termelték a Káli-medence és a Keszthelyi hegység dűlőinek borait. Az Eszterházy család hercegi és grófi ága volt a környék legtöbb szőlővel rendelkező birtokosa, akik uradalmaikban rendszeresen készíttettek természetes csemegeborokat is. 18. századi dézsmapincéjük áll még Szentbékkállán. Kissé háttérbe szorult ez a vidék a többi Balaton-környéki borvidékkel szemben, talán azért, mert nem közvetlenül a tó partján fekszik. A nyüzsgő strandoktól alig néhány kilométerre csendes, békés falvakat találunk, ahol sok néphagyomány, mesterség, régi használati tárgy és épület őrződött meg.

Hertzka Birtok

Hertzka Birtok

A Hertzka családi birtokot 2011-ben alapítottuk feleségemmel, Andreával. Első szőlőterületünket a festői Balatoncsicsón, a Fenyves dűlőben 2009-ben vásároltuk. Mint általában, ezúttal sem volt könnyű megtalálni az igazit. A vágyunk, egy olyan terület volt, melynek fekvése, mérete és a talajának adottságai lehetőséget adnak komoly borok létrehozására, emellett rendelkezik festői kilátással a Magyar tengerre. Közel 5 év folyamatos keresés után leltük meg azt a gyöngyszemet, amely - nem csak a mi véleményünk szerint - a Balaton felvidék egyik legszebb helyén fekszik. Jelenleg 1,5 hektáron gazdálkodunk, melyből 1 hektár termő ültetvény. Fajtáink: az olaszrizling ( 2 féle: apró fürtű "alaprizling" és B20 ), a zeusz és a kékfrankos. 2014 tavaszán telepítettünk 0,5 hektár pinot noirt, valamint vásárolunk szürkebarátot is. Terveink között szerepel 0,5 hektár syrah telepítése is 2015 tavaszán. Készítünk egy igazán különleges bort is, mely Cabernet Franc és Merlot házasításból készül, fahordós érleléssel. A 2013-as esztendőben 3700 palack bort hoztunk forgalomba. Szeretnénk elérni, hogy éves szinten 10 000 palack, magas minőségű bort állítsunk elő, de ezen a mennyiségen nem szeretnénk túllépni. Célunk a termőterület adottságainak megismerése folytán olyan magas minőségű borok létrehozása, melyekben a regionális jelleg hűen tükröződik. Úgy gondoljuk, hogy ez csak akkor sikerülhet, ha minden tőkéhez és palack borhoz személyes közünk, kötődésünk van.

Hertzka András