Villa Sandahl

Villa Sandahl

A svéd Sandahl testvérpár 2004-ben kezdett el szőlőtermesztéssel foglalkozni Badacsonyban, mára tíz hektáron gazdálkodnak. Több éves kísérletezés után az első sikereket 2010-es évjárat hozta meg. Víziójuk nem kevesebb, mint világhírű borokat készíteni a badacsonyi dűlőikről. Fő alapelveik a minőség, egyéniség és a szenvedély. A mára kialakult stabil készlettel a kitűzött cél a belföldi kereskedelem megerősítése és a nemzetközi marketingstratégia kidolgozása.

A Villa Sandahl egy svéd testvérpár, Christer és Thord Sandahl, valmint Christer felesége, Gunnel tulajdonában álló borászat. Christer mérnöknek tanult, először saját céget alapított, majd nyugdíjba vonulása előtt nagy multinacionális cégeknek dolgozott. A borok világába felesége vezette be, első közös útjuk a Rhone-völgyébe vezetett, melyet minden évben egy másik borvidék követett, a borkóstolás szenvedélyükké vált. Útjaik során 1987-ben Badacsonyban is jártak, de akkor még nem gondoltak arra, hogy valaha ők is bortermelők lesznek.
A szőlő- és bortermelésbe egy szintén közös családi látogatás után, 2004-ben vágtak bele a Balaton északi partján elterülő legmagasabb tanúhegyen, a Badacsonyon. A komoly döntést és a megvalósítást az is elősegítette, hogy a Sandahl család olyan ültetvényeket fedezett fel a badacsonyi hegyen, melyek nemzetközi szinten is kiemelkedő adottságokkal bírnak.
A pincészet fő célja már a kezdetek kezdetén is egyértelmű volt: az értékes dűlők szőlői csakis magas minőségű borok alapanyagául szolgálhatnak. A kezdeti évek a kísérletezés évei voltak: fajtákkal, dűlőkkel, technológiával. Arra a felismerésre jutottak, hogy a badacsonyi mikroklíma mellett és a déli fekvésű dűlőkön a legtöbb fehér szőlő egyensúlytalan bort ad. Olyan fajta kellett, amely később indul érésnek, illetve amelynek a savai a nagy nyári melegnek is ellenállnak. Ezeknek a feltételeknek kitűnően megfelelt a rajnai rizling.
A helyiek először kétkedve fogadták őket, nem hittek abban, hogy bortermelési múlttal nem rendelkező svédek hozzá tudnak tenni valamit a már rómaiak óta szőlőtermesztéssel foglalkozó vidék fejlődéséhez. Mára megtalálták azt a csapatot, aki hisz bennük. Jelentős lépés volt történetükben, hogy találkoztak az elzászi bortermelővel, Fabien Stirnnel, akitől tanácsokat és egy receptúrát is kaptak. Az igazi áttörést a 2010-es évjárat hozta meg a pincének. Jelenleg összesen 10 hektáron – a Kezdet, a Magány, a Püspökudvar, az Ekkő, a Püspökkert valamint a Gróf-domb elnevezésű dűlőkön – alacsony terméskorlátozást alkalmazva, ami számokban kifejezve 4-5 tonna/hektárt jelent – gazdálkodnak, évente 8-10 ezer bort palackoznak.
Víziójuk nem kevesebb, mint világhírű borokat készíteni a badacsonyi dűlőikről. Fő alapelveik a minőség, egyéniség és a szenvedély. Álmuk, hogy Badacsony újra felkerüljön az őt megillető helyre a világ boros térképén. Véleményük szerint minden esély meg van rá, mert a szőlőterületekben megvan az ehhez szükséges potenciál.
A szüret időpontját mindig a gyümölcs érettségéhez igazítják, mivel teljes fenolos érettségi állapotában szedik a szőlőt, így igyekeznek a lehető legkésőbbi időpontra kitolni a szüretet. Nem csak dűlőszelekciót alkalmaznak, hanem a préselés során kinyert mustot is osztályozzák, és elkülönítik minőség szerint. Már rögtön szüret után kialakul egy elképzelés, hogy milyen a potenciálja az adott mustnak, és három kategóriára bontva külön erjesztik. A felső kategóriás boroknál a legszebb mustfrakciókat házasítják. Azokat a mustfrakciókat, melyek nem teljesítik a minőségi elvárást, nem dolgozzák fel. Csendes erjedést biztosító élesztőt használnak.
Eddig minden évben a szüretkor és a feldolgozáskor jelen volt Christer is, és személyesen felügyelte a munkálatokat. Az idei év lesz az első, amikor a COVID-19 meghiúsítja ideutazásukat. De az idei szüretet is a kompromisszummentes, minőségorientált szemlélet és módszer jellemzi, mert így lehet kihozni a maximumot. Christer online követi majd nyomon az aktuális eseményeket és teendőket az október elején induló szüreten, a helyszínen pedig Palkó Zsolt főborász irányítja a munkálatokat.

Meggyőződésük, hogy ha hosszútávon ezzel a módszerrel dolgoznak, akkor boraik bekerülhetnek a nemzetközi borpiac elitmezőnyébe.

Rövidebb távú stratégiai céljuk ehhez illeszkedve jelen pillanatban az export piacaik megerősítése. 2020-ra egy minőségileg stabil, és mennyiségben is megfelelő borkészlettel rendelkeznek főként a 2017-2018-2019 évjárat boraiból, ami biztos alapot jelent az export piacokat megcélzandó nemzetközi marketingstratégia kialakításához és a belföldi kereskedelem megerősítéséhez.

Boraik különlegességéhez hozzájárul a Christer által rendszeresen emlegetett formabontó, „out of the box” gondolkodás, mely címkéik kinézetében is visszaköszön. A címkéket Christer saját maga tervezi, ő találja ki a nevet, melyhez inspirációul az adott év aktualitásai, események, tapasztalatok szolgálnak.

A Sandahl borát kóstolni vágyókat a Sandahl vendégházban nem csak a nagy kóstolóasztal várja, hanem 4, csodás kilátással rendelkező vendégszobájukkal éjszakázási lehetőséget is kínálnak, a ház gazdasszonya Mozdény Judit gondoskodik a kellemes tartózkodásról.

 

Villa Sandahl Starling village
2019

palack: 7.620 Ft -1+
  kosárba
Széchenyi 2020