Vayi Borászat

Vayi Borászat

Terület: 2,5 hektár az olaszliszkai Vayi-dűlőben
Szőlőfajták: Furmint 5000 tőke - ebből 1000 tőke a "százéves" állományból;  Hárslevelű 1500 tőke; Sárga Muskotály 2000 tőke; Kövérszőlő 400 tőke; Pinot Noir 700 tőke; Zéta 400 tőke

A borászat vezetője Dr. Ungváry Krisztián eredeti végzettsége szerint történész. Több mint tíz önálló kötet és kétszáz tudományos publikáció kötődik nevéhez, amelyek a magyar mellett angol, német, lengyel, portugál, francia, japán és kínai nyelven is megjelentek. 1993 óta borszakíróként is tevékenykedett, első területét 1996-ban vásárolta meg.
Borait az olaszliszkai Vayi dűlő terméséből készíti. A területet már 1683-ban "optima vinea 1 classis" besorolásban említették. A dűlő különlegessége, hogy tőkeállománya egy része még a báró Vay család által száz évvel ezelőtt ültetett (!) kisfürtű Furmintból áll.
2000 óta borai a nyilvánosság előtt is ismertté váltak, termékei egy részét a Budapest Bortársaság is forgalmazza. Borait személyesen készíti, filozófiája szerint a legfontosabb, hogy a szőlő erényeiből minél több maradjon meg a borban. Ezért kerüli a hordó használatát és igyekszik minél gyümölcsösebb, könnyedebb borokat készíteni. A borászat székhelye Erdőbényén, a Kossuth utca 49-ben található, a borok Budapesten, a termelőnél is beszerezhetőek. Szüreteit jelentős részben családtagjaival és barátaival végzi.