Taschner Bor- és Pezsgőház

Taschner Bor- és Pezsgőház

A Soproni borvidéken a szőlőművelés évezredes hagyománya napjainkig ér. A Taschner nagyszülők borkimérésétől a Schneebergre csodálatos panorámával tekintő borházig hosszú út vezetett.

1995-ben lett Taschner Kurt István - a pincészet jelenlegi ügyvezetője, egyben főborásza - közgazdász, és kezdett el édesapja mellett dolgozni. Akkor a palackozás körüli teendőket látta el, valamint a család régi, két évszázados pincéjében fogadta a vendégeket. 1998 és 2000 között elvégezte a Kertészeti Egyetem szőlész-borász szakmérnöki képzését, és azóta a mára 29 hektáros szőlőbirtokot igazgatja. Édesapjával és a borászat csapatával közösen dolgoztak a szőlőben és a pincében, és emellett aktívan részt vállalnak a soproni közösségi bormarketing és a borturizmus szervezésében is.

Ahogy nőttek a szőlőterületeik, szükségük lett egy nagyobb pincére, így 2004-ben felépítették a mai Taschner Borházat, ahonnan rendkívüli panoráma nyílik a városra, a környező hegyekre, és jó időben még az osztrák Schneebergre is.

A Pihenőkereszt néven ismert, a város fölé magasodó domboldalon elhelyezkedő épületet a borászati technológiai folyamatoknak megfelelően alakították ki úgy, hogy a pinceszinten helyezkedik el a feldolgozó, az érlelő- és tárolópince, a raktár és a palackozó, míg a földszinten kapott helyet a vinotéka és a borkóstoló helyiség. Így egy helyen folynak a szőlészeti és a borászati munkák, a vendégek részére pedig a pincészet teljes portfólióját, a borokat és a pezsgőket is be tudják mutatni.

Taschner Korai Piros Veltelini
2022

Egyedülálló szőlőfajta, kizárólag Sopronból...

palack: 1.990 Ft  1.690 Ft -1+
  kosárba
Széchenyi 2020