Szepsy Pince

Szepsy Pince

Családunk az 1500-as évektől termel Tokajban borokat, amikor az aszúbor készítése is elindult, így a család és a bor történelme, élete elválaszthatatlan egymástól. A mai generációk büszkék elődjeik teljesítményeire, melyek őket is ösztönzik, hogy méltóvá váljanak a feladathoz. Célunk a lehető legjobb minőségű szőlő megtermelése a dűlőkben, kompromisszumok nélkül. Ezért is választottuk a magasan fekvő, köves talajú, meredek lejtőjű dűlőket, idős szőlőtőkékkel – az átlag életkor: 40 év feletti. Szelektáljuk a kis-, laza fürtű Furmintot főleg a mádi területeken, ugyanakkor a termőhely megismerés vágya további területek felfedezésére is ösztönöz Bodrogkeresztúr, Tarcal, Mezőzombor, Rátka és Tállya községekben is.


A Birtok: A Szepsy pincészet jelenleg 52 hektár megművelt szőlőterülettel rendelkezik 6 település 22 dűlőjében, Mád központtal.
A Termék: Ennyi szőlőterületről évente átlagosan 38000 palack szárazbor, 7000 palack aszú és 12000 szamorodni típusú bor készül.
A Talaj: A dűlők talaja főként zeolitban, kvarcban és agyagásványokban gazdag, mállott vulkáni riolittufa, amely hőforrásokban átásványosodott, még porózusabbá vált, a gyökerek nagyon mélyre tudnak benne lehatolni a leszivárgó csapadék vizet követve.
A Klíma: A klímára jellemző a forró nyár, hosszú ősz, hűvös tél, az átlagos éves csapadékmennyiség pedig 550mm.


A Szőlőfajták:

Furmint
20% Hárslevelű
6% Muskotály

A Szőlőben:

középmagas kordon, rövid csap
háromszori zöldszüret
válogatott szüret
szemenként válogatott aszú – 12kg/nap/dolgozó
műtrágyát, organikus trágyát nem használunk
rovarírtó szert nem használunk
gyomírtó szert nem használunk

A Pincében:

saját élesztők
enzimeket nem használunk
erjesztés hordóban
szárazborok érlelése: 9 hónap, 400-500 literes,
0-3 éves, enyhe égetésű zempléni tölgyfa hordóban
aszú érlelése: 40 hónap, 225 literes zempléni
tölgyfa hordóban
minimális kén használat

Széchenyi 2020