Sauska Villány

Sauska Villány

Fiatal szőlészekből és borászokból álló nemzetközi csapatunk arra törekszik, hogy borainkban megalkuvások nélkül, a lehető legtermészetesebben és tisztábban jelenjen meg a fajta, az évjárat és a két borvidék- Tokaj és Villány – különleges potenciálja.
Hiszünk abban, hogy a modern technológia és a kézműves precizitás egységében komoly erő rejlik. Ez az energia visz minket dűlőink mélyebb megismerése és ezzel remélhetőleg izgalmas, új borok felé.

A birtok méretének megfelelő optimális feldolgozókapacitás annak érdekében, hogy ne kelljen (például hely- vagy eszközhiány miatt) kompromisszumot kötni a szüreti időpont megválasztásában.

Évi 7000 hektoliter bor előállítására alkalmas feldolgozó, melyben a területek, fajták mennyiségéhez igazodóan tudjuk kiválasztani a 20-250 hl-ig terjedőerjesztő tartályainkat.

Erjesztési lehetőségeinket színesítettük: lehetőségünk van nagyjából 100 db fahordóban való erjesztésre és speciális gömb alakú kerámiákat is tudunk felhasználni a borkészítés folyamán.

Prémium területekről származó fürtöket a megszokott szüretelő ládánál kisebb M10-es rekeszbe szedjük, ennek segítségével lehetőség van előhűtésre és hidegen, kíméletesebben történő egész, épp fürtök feldolgozásra is.

1500 db 225 literes hordónak helyt adó fahordós pince.

A szüret idején a beérkező szőlő többszöri kézi és gépi válogatáson megy keresztül: a tartályba már nem kerülhet oda nem való anyag, kocsány, éretlen, vagy éppen túlérett szőlő. Kompromisszum nélkül csak a legmagasabb minőségű alapanyag kerül a cefrébe.

Ahogy a szőlőterületeinken, úgy a borászatban a feldolgozás is a környezettudatosság jegyében zajlik.

A három szinten történő feldolgozást a gravitáció is segíti, a préselést kíméletes technológiával, egy nagyméretű kosárpréssel végezzük.

Tartályok egészben és részlegesen is hűthetőek és fűthetőek, valamint az almasavbontás hatékonyságának növelése érdekében fűthető/ hűthető a fahordós pince is.

A borok minimum három évig szárított tölgyből készült magyar és francia hordókban érnek. Minden dűlőt és tételt  külön kezelünk, fejlődésüket napi rendszerességgel figyeljük és dokumentáljuk.

Széchenyi 2020