Sauska Tokaj
Fiatal szőlészekből és borászokból álló nemzetközi csapatunk arra törekszik, hogy borainkban megalkuvások nélkül, a lehető legtermészetesebben és tisztábban jelenjen meg a fajta, az évjárat és a két borvidék- Tokaj és Villány – különleges potenciálja.
Hiszünk abban, hogy a modern technológia és a kézműves precizitás egységében komoly erő rejlik. Ez az energia visz minket dűlőink mélyebb megismerése és ezzel remélhetőleg izgalmas, új borok felé.
Három szinten használhatóak ki a gravitáció adta lehetőségek, amely a kapcsolódó technológiai lépéseket nagyban leegyszerűsíti.
A pince tartályos erjesztőkapacitása 1000 hl, illetve hordóban 550 hl.
Feldolgozó kapacitásunk illeszkedik a területeink méretéhez, így 400 – 7000 kg-ig könnyen, és szakmailag precízen tudunk egy-egy parcellát préselni.
Bortípustól függően fürtösen, bogyózva, valamint bogyózva-áztatva nyerjük ki a mustot.
A dűlőink változatosságához igazítva a borokat kisméretű tartályokban, illetve hordókban (230-500 literes) erjesztjük.
Az egyszerűbb, frissebben piacra kerülő tételek tartályban erjednek, és csak részben kapnak fahordós érlelést.
Az érlelő pince befogadóképessége 200 db hordó. Döntően magyar és francia hordókkal dolgozunk. A hordók kiválasztása folyamatos, ahol elsődleges szempont az a plusz íz többlet, amely a borral a legharmonikusabban társul.Nem a márka után megyünk, hanem a csapatunk érzékszervi bírálata a döntő. Minden tételt külön kezelünk, fejlődésüket napi rendszerességgel figyeljük és dokumentáljuk.
2011-ben kezdtük meg a pezsgőgyártást, ahol egyértelműen a tradicionális eljárás mellett tettük le a voksunkat, így ennek a szellemében követjük a művelési és technológiai lépéseket.