Oremus

Oremus

A Tokaji borvidék, vagy Tokaj-Hegyalja, a Magyarország északkeleti részén végighúzodó Északi Középhegységben található. Tolcsva községe és az ott található Oremus Pincészet a térség földrajzi központja.
2002-ben az UNESCO Világörökség Bizottsága felvette a világörökség listára,  elismerve így a Tokaji borvidék kiváló természeti viszonyait, az évszázadokra visszanyúló hagyományőrző és értékteremtő képességét.
 
A rendszerváltás után mindössze 3 évvel, 1993-ban, az Álvarez család megvetette lábát Magyarországon és megalapította a Tokaj- Oremus birtokot. A pince bortermelő tevékenységét a tolcsvai birtokközpontban fejti ki, ahol 1999-ben felépült- a több kilométert befutó és már a XIII. század óta használatos pincelabirintussal összekötött - új borház.
 
Az Álvarez család, a bor iránt érzett tisztelet mellett, sok időt és figyelmet szentelt arra, hogy megismerje a bor történetének és előállítási folyamatának minden apró részletét. Arra törekedtek, hogy
az új pincészet építkezési munkálatai a lehető legnagyobb mértékben őrizzék meg a hagyományokat.
 
A borvidék egyik legnevezetesebb és legkedvezőbb fekvésű dűlői köré épülő új projekt vezetésére egy odaadó, lelkes és a vidéket jól ismerő szakemberekből álló csapatot toboroztak. A csoport élére egy helyi, nagy tapasztalattal rendelkező és a végletekig elhivatott borász került.
 
A jól elvégzett munka után érzett büszkeség
És a Vega Sicilia felnőtt. Nevét az egész világ megismerte és életszemlélete messzi tájakra eljutott. Mindig egyenes utakon járt, a kiskapukat kerülte és nem lett rabja a gyorsan elmúló, pillanatnyi divatnak.

A birtok története:
Az Oremus szőlőbirtok 1993-ban alakult meg a spanyol Vega Sicilia testvérbirtokaként. A birtok szőlőterületei a borvidék tizenhárom dűlőjében találhatóak, hat település határában. A különböző dűlők más-más talaj- és mikroklimatikus adottságokkal rendelkeznek. A vulkanikus riolit és andezit alapkőzeteken kialakult talajokban gyakran találkozhatunk olyan féldrágakövekkel, mint a jáspis vagy az obszidián.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:
A tolcsvai birtokközpontban felépült új borház különlegesen ötvözi a hagyományos és a korszerű borkészítés szellemiségét. A beérkező szőlőtermést a lehető legkíméletesebb módon dolgozzák fel, ugyanis az a gravitáció segítségével mozog az épület szintjei között, majd legalulra érve kezdődhet a mustok tölgyfahordóban történő erjesztése. Az erjesztő tér boltíves mennyezetével a régi, hagyományos érlelő pincék folyosóira emlékeztet.

Az ültetvény bemutatása:
A dűlők adottságai eltérőek, az viszont közös bennük, hogy az 1803-as Szirmay-féle besorolás szerint első osztályú területeknek nevezhetők. A birtok szőlődűlőin az államilag elismert szőlőfajták (Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály, Zéta, Kövérszőlő) művelése mellett kísérleteznek filoxéravész előtti fajtákkal is.

 

Széchenyi 2020