Kovács Pince Markaz

Kovács Pince Markaz

A bor készítés művészete    
Dédapától az inspiráló borokig.

A Kovács Pincében 1993-ban töltötték le az első palack saját bort.

Markaz, a Mátra egyik gyöngyszeme
A legnagyobb hegyvidéki szőlőterülettel büszkélkedő Mátrai Borvidék említésre méltó települése Markaz.
A vidéket körül ölelő Mátra és a Markazi-tó közelsége optimális mikroklímát teremtenek a szőlőtőkéknek, melyek így védve élvezhetik a napsugarak energiáját. A talajból a vulkanikus kőzetek adta tüzes jegyek életerővel töltik fel a fürtöket, így a Mátrai Borvidékre jellemző friss, illatos ugyanakkor tartalmas borokat kóstolhatunk


A Mátrai Történelmi Borvidék az ország 22 borvidéke közül területi nagysága alapján a második legnagyobb, a hegyvidékiek között pedig a legnagyobb a mintegy 7.815 hektárnyi nyilvántartott szőlő ültetvényével. A borvidék a Mátra hegység déli lejtőin, kelet-nyugat irányban a Tarna és a Zagyva folyók által határolt területen, mintegy 15−20 km széles sávban helyezkedik el. A területen ősi hagyományai vannak a szőlészeti-borászati tevékenységnek.

Markaz község a Mátra déli lejtőjén
A Kékes lábánál, festői környezetben terül el. Kedvező földrajzi adottságát az írásos dokumentumok szerint már az 1740-es években felismerték és kihasználták az itt élők. A szőlőtermesztés kultúrája erre az időre vezethető vissza.

SZŐLŐBIRTOK

Markaz község külterületén elhelyezkedő 21 hektár szőlőterület terméséből készítjük a borainkat. Széles szőlőfajta választék jellemzi a gazdaságunkat. A szőlőterületeink egy része az Öreghegyi dőlőben található, ami a környék egyik legszebb és legjobb fekvésű dűlője.

 

Széchenyi 2020