Havas & Timár Pincészet
Történetünk
Jómagamat, már egészen gyerekkoromtól nagyon vonzott és érdekelt mind a gasztronómia, mind a természet. Talán nem véletlen, de iskoláimat is ebben a sorrendben végeztem. Először vendéglátó-ipari érettségit szereztem, aminek köszönhetően a gyakorlat, majd később a munkám során napi kapcsolatba kerültem a borral. Így kezdődött a fellángolásom, ami odáig vezetett, hogy beiratkoztam Budafokon, a Soós István Borászati Technikumba. Talán itt lettem igazán szerelmes ebbe az egész boros világba. A két év elvégzése után a ballagásomon merült fel, gyerekkori barátommal, Timár Lászlóval, hogy milyen jó lenne egy közös pince, ahol megvalósíthatom önmagam, hódolhatok saját művészetemnek, a borkészítésnek. A komoly tervek eléréséhez, elvégeztem a Budapesti Corvinus Egyetem (Kertészeti Egyetem) szőlész-borász szakát. Tanulmányaim alatt több egri barátság köttetett és egyre jobban ismertem meg az Egri Borvidék szépségeit. Mára már elválaszthatatlanok vagyunk egymástól. Isteni sugallattal 2008-ban, Andornaktályán, egy, tufába vájt, kis pincécskét tudtunk kibérelni. Itt készültek a Havas & Timár Pincészet első hobby borai a 2008-as esztendőből, melyet a 2009-es fantasztikus évjárat követett. Ezen borokból csak 1-1 barrique hordóval készültek, és szinte a hordóminta kóstolása után gazdára is leltek. A kiemelkedő évjárat ellenére tudtuk, hogy a fejlődés érdekében mindenképpen vennünk kell egy saját, megfelelő infrastruktúrával rendelkező pincét. Ennek ideje 2011 szeptembere volt, mikor is megvásároltuk jelenlegi pincénket Egerben, a Kiskőporos téren. 2011-es évjárattól itt készülnek tételeink. Az elmúlt évek alatt rengeteg fejlesztésen ment keresztül a pince, hogy minél jobb higiéniai körülmény között készíthessük kézműves borainkat.
Tímár László és Havas Balázs
Szőlészet-borászat
A pincészet fél hektár saját szőlőterülettel rendelkezik, de szoros együttműködésben dolgozik a többi ültetvény szőlősgazdáival is. Ez nagyon fontos számunkra, mert hisszük és érzékeljük, hogy a minőség nagy részben a szőlőben dől el. Éppen ezért évről-évre egyre több tapasztalattal, gondos odafigyeléssel közösen végezzük a szőlő munkáit. Ez azt jelenti, hogy minden kézi munkában, metszésben, kötözésben, hajtásválogatásban, fürtválogatásban és természetesen a szüretben is aktívan részt veszünk. Borászati filozófiánk az, hogy a bort csak kifogástalan minőségű, egészséges és technológiailag teljesen érett szőlőből, minimális macerálással, lehető legkevesebb fejtéssel, természetesen készítsük, azért, hogy ne veszítsünk illat- és ízanyagokat. Ez a fehérbor készítés technológiájánál kicsit nehezebb, de itt sem siettetjük azokat a folyamatokat, amik természetes úton is végbemennek. A boroknak meg kell adni az időt az öntisztulásra és a stabilitás elérésére. A folyamatos kóstolásoknál úgyis kiderül, hogy eljött-e a palackozás ideje, ami szinte a legnagyobb „nyúzás” a bor életében. Ezt pihentetés, palackos érlelés követi, hogy az adott tételt a legjobb formájában mutathassuk be fogyasztóinknak. A címkézés és kartonozás mindig megrendelés alapján történik. Ennek azért van fontos szerepe, mert minden címkét egyesével, szárazpecséttel látunk el, mely egyedivé teszi boraink megjelenését és garanciát ad annak eredetiségére, minőségére.