Budaházy Fekete Kúria

Budaházy Fekete Kúria

Álmodunk egy bort, a Budaházy– Fekete Kúria  borát, amely bor felmutatja Erdőbénye, a szőlős kertjeink, a pincénk szépségét, harmonikus kapcsolatát a környezettel, a terület örökségével. A pince nemcsak egy eszköz a jó bor készítésére, hanem meghatározó vektora a megálmodott bor imázsának. Nem egyszerűen csak őrzői vagyunk egy örökségnek, hanem építői, alkotói is kívánunk lenni.

Számunkra a természet tisztelete és szeretete a legnagyobb motiváció, előremozgató erő. Szőlő termesztés egyik legfontosabb alapszabálya birtokon, hogy nem a szőlő szolgál minket, hanem mi szolgáljuk őt és a szőlő cserébe zamatos gyümölcsével hálálja meg törődésünket. Figyelemmel kísérve a növény növekedését az évek során mindig újabb és újabb praktikákkal próbáljuk a lehető legkevesebb beavatkozással elérni, hogy a növény számára legtermészetesebben hozza gyümölcsét. Alacsonykordonos művelési móddal  4 termőalappal rövidcsapra metsszük tőkéinket  4t\ha terhelés mellet. Szőlőfajtáink a Sárga Muskotály, Furmint, Hárslevelű, illetve Kövérszőlő. Boraink készítése során csak saját szőlőt használunk, ezzel is biztosítva a átfogó törődést és odafigyelést mind a termesztés, mind pedig a feldolgozás során. Büszkék vagyunk arra, hogy a munka java részét ültetvényeikben kézzel végezzük, így nem csak sok helybélinek biztosítunk munkát, de a gyomirtók használatát is teljes mértékben mellőzni tudjuk. Többszöri zöldszüret után csak a legszebb fürtök kerülnek feldolgozásra.

A bor készítése során ugyan az a legfontosabb, mint a szőlőnél. A Tokaj csodálatos borainak csak segítségre van szüksége és odafigyelésre, hogy igazán finom legyen, és mi azért dolgozunk, hogy a must  amíg borrá érik addig a legkevesebb külső beavatkozás és lehetőleg semmilyen idegen anyag ne kerüljön a borba. Feldolgozásra többszöri válogatás után csak a legszebb fürtök kerülnek, eltérő egészségi állapot és érettség, illetve a Botrytis Cinerea-val való fedettség függvényében. A legmodernebb gépek használatával (pneumatikus membránprés, hőmérséklet szabályozás, mustülepítés tartályban) próbáljuk megőrizni azokat az aromákat és ásványosságot, melyek méltán tették világhírűvé és utánozhatatlanná a tokaji szőlőskerteket. Az érlelés, erjesztés gönci és szerednyei, 3 évet szárított zempléni tölgyből készült fahordókban, illetve saválló tartályokban történik a választott technológia függvényében. Hegybe vésett erdőbényei pincéinkben, melyek közül egyik, az 1650-ben épült Budaházy- Fekete Kúria alatt helyezkedik el, érleljük tökéletesre borainkat. Fontos számunkra, hogy tőlünk piacra kerülő borok már legszebb arcukat mutassák a bor szerelmeseinek, ezért palackozás után még visszakerülnek több száz éves pincéinkbe, ahol kipihenhetik a palackozás okozta „stresszt”. Magyarország e zamatos „kincsét” szeretettel, tisztelettel, gondoskodással és a hagyományok megtartásával próbáljuk meghálálni, reménykedve abban, hogy a bor nyújtotta örömünk sokakhoz eljuthat majd.

Széchenyi 2020