2022-10-08

Polyák István főborászt kérdeztük a 2022-es szezon kihívásairól
A borászatnál a megszokotthoz képest néhány nappal korábban, szeptember 6-án kezdődött el a szüret a középérésű fajtákkal, vagyis a chardonnay-val, pinot noirral és a szürkebaráttal, de a kékfrankos és a syrah szeptember végén még kint volt az ültetvényeken, a megfelelő érettségi állapotra várva. 

Az első őszi hónap közepétől jócskán kapta az esőt az egri borvidék, ami megnehezítette a szüretet. Igaz, a csapadék ezúttal – noha látszólag rossz időben érkezett – mégis egyfajta égi áldásnak tűnt, hiszen kikerekítette, ropogóssá, feszessé tette az aszály miatt kissé betöppedt szemeket.

– Mivel extrém száraz volt ez a nyár, s nagyon meleg hetek tikkasztották az ültetvényeket, a bogyóhéjak megvastagodtak és emiatt nagyobb lett az adott szőlőszemekben az arányuk. A szüret elején jött bőséges eső következtében viszont a szőlőszemek felvették a többletvizet, ám a vastagabb héj miatt mégsem repedtek szét. E folyamatnak másik hozadéka, hogy így vélhetően kevésbé tanninos, elegáns borokat tehetünk majd a fogyasztók asztalára – mondta Polyák István a Kovács Nimród Winery főborásza.

Az aszályos idő a Nyilasmár és a Nagyfai területen járt valamelyest hozamcsökkenéssel, de leginkább a Nagy-Eged-hegyre jellemző, hogy a korábbi évekhez képest kétharmadára, netán a felére csökkent a termés mennyisége. A furmintot szeptember utolsó harmadában szüreteltük, ebből a fajtából a korábbi évjáratnak csupán 50 százaléka lett a 2022-es mennyiség. Mivel a furmint-  fürtök jócskán tartalmaztak töppedt, mazsolás szemeket, így minőségben meglehetősen koncentrált, jó évjáratra számítunk. A Nagy-Eged-hegyen mindössze 0,5 hektáron termelt syrah mennyiségben nem maradt el a tavalyitól, ami azonban már nem mondható el a 2,2 hektáron elterülő kékfrankos ültetvényről: innen várhatóan csak a korábbi hozam kétharmadára számíthatunk. Az itteni kék szőlőfajták folyamatosan érnek az esős idő ellenére, így a szőlészekkel karöltve folyamatosan kóstoljuk, ellenőrizzük, mikor lesznek a fürtök a teljes érettség állapotában, amikor gondos, kézi szürettel kerülhetnek majd be feldolgozásra a KNW Verőszala utcai feldolgozóüzemébe.

Őszi borválogatás Kovács Nimródtól

 

Széchenyi 2020